Så ansöker du

Du söker till gymnasiet via Antagningsenhetens ansökningswebb.
Vem kan söka till gymnasiet?
Du kan söka till gymnasiet om du:
- har slutfört årskurs 9 i grundskolan eller motsvarande utbildning.
- inte redan har genomgått en gymnasieutbildning.
- påbörjar utbildningen senast det första kalenderhalvåret det år du fyller 20 år.
Inloggningsuppgifter
I mitten av december skickar vi ut inloggningsuppgifter till din folkbokföringsadress. Tillsammans med inloggningsuppgifterna får du också ett informationsbrev som är viktigt att du läser igenom.
Inloggningsuppgifterna använder du för att:
- göra dina ansökan
- se det preliminära resultatet
- se det slutliga antagningsbeskedet
- svara på ditt antagningsbesked
Det är därför viktigt att du sparar dina inloggningsuppgifter till du börjat gymnasiet.
Om du är folkbokförd i någon av kommunerna i vårt samverkansområde men går i en grundskola utanför Sjuhärad måste du eller din studie- och yrkesvägledare kontakta oss för att få dina inloggningsuppgifter skickat till din folkbokföringsadress.
Om vi har registrerat, eller om du själv har skrivit in, aktuell e-post i ansökningswebben kan du hämta ut dina inloggningsuppgifter via "Glömt lösenord". Du skriver in ditt personnummer och väljer om du vill ha användarnamn och lösenord skickat till din e-post eller hem med post.
Om du väljer e-postmeddelande skickas det ett mejl till den e-post vi har registrerad på dig. Observera att denna funktion endast fungerar om du angivit rätt e-post. Om du ofta byter e-post kan det vara bättre att ange din vårdnadshavares e-post.
För dig som är äldresökande
Äldresökande, det vill säga ungdomar som vill söka till gymnasiet och redan har gått ut grundskolan, har rätt att påbörja en gymnasieutbildning till och med det första kalenderhalvåret det år de fyller 20 år.
Om du redan går på gymnasiet kontaktar du din gymnasieskolas studie- och yrkesvägledare för att få inloggningsuppgifter för ansökan via ansökningswebben.
Om du inte går på gymnasiet kontaktar du oss på Antagningsenheten för att få inloggningsuppgifter.
Så fungerar ansökningswebben
Ansökningswebben är öppen under ansökningsperioden och under om- och nyvalsperioden.
Så gör du din ansökan - guide
Vår guide beskriver steg för steg hur du gör din ansökan.
Tänk på att du också kan ta hjälp av studie- och yrkesvägledaren på din skola.
Du måste skriva under ansökan
För att ansökan ska vara giltig måste du:
- skriva ut din ansökan efter att du bekräftat den
- skriva under den
- lämna den till din studie- och yrkesvägledare
Detta blir kvittensen.
Om du gör ett omval ska även det skrivas ut, skrivas under och lämnas till din studie- och yrkesvägledare. Den nya ansökan ersätter då den du tidigare gjort.
Om din skola inte har någon studie- och yrkesvägledare skickar du den underskrivna bekräftelsen, kvittensen, till oss på Antagningsenheten.
Postadress
Antagningsenheten Sjuhärad
Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen
501 80 Borås
Val av modersmål
Många gymnasieskolor vill veta om du vill läsa ditt modersmål på gymnasiet och då ska du välja det i samband med din ansökan. Om du har ett annat modersmål än svenska men inte vill läsa det på gymnasiet ska du inte fylla i det någonstans.
Val av svenska som andraspråk
Många gymnasieskolor vill veta om du har läst svenska som andraspråk på grundskolan och vill fortsätta att läsa det på gymnasiet, då ska du välja det i samband med din ansökan.
Val av språk och idrott
Vid ansökan till högskoleförberedande program ska du välja vilket eller vilka moderna språk som du vill läsa. Beroende på om du har läst modernt språk tidigare kan du välja mellan steg 1 – 3. Varje gymnasieskola informerar i rullistor i ansökningswebben om och i så fall vilka moderna språk de erbjuder.
Understrukna länkar
Om programmet och inriktningen som du vill söka är understruken så innebär det att du kan klicka på den understrukna texten för att läsa mer om utbildningen.