Ett fjärde tekniskt år

Vidareutbildning i form av ett fjärde tekniskt år vänder sig till dig som vill gå ett år till inom gymnasieskolan för att få en gymnasieingenjörsexamen.
Behörighet
För att vara behörig till det fjärde tekniska året ska du:
- ha läst Teknikprogrammet eller ha en likvärdig utbildning samt
- påbörja utbildningen senast det kalenderår du fyller 22 år.
Inför höstterminen 2025 är det också krav på godkänt i följande karaktärsämneskurser för de olika nationella profilerna:
- För Design och produktutveckling krävs godkänt betyg på kursen Design 1 eller likvärdiga meriter från arbetslivet eller annan utbildning som i huvudsak motsvarar kursens innehåll (det är då rektor som validerar kursen).
- För Informationsteknik utgång nätverksteknik krävs godkänt betyg på kursen Dator- och nätverksteknik, eller likvärdiga meriter från arbetslivet eller annan utbildning som i huvudsak motsvarar kursens innehåll (det är då rektor som validerar kursen).
För Informationsteknik utgång mjukvarudesign krävs godkänt betyg på kursen Programmering 1, eller likvärdiga meriter från arbetslivet eller annan utbildning som i huvudsak motsvarar kursens innehåll (det är då rektor som validerar kursen). - För Produktionsteknik krävs godkänt betyg på kursen Mekatronik 1, eller likvärdiga meriter från arbetslivet eller annan utbildning som i huvudsak motsvarar kursens innehåll (det är då rektor som validerar kursen).
- För Samhällsbyggande krävs godkänt betyg på kursen Byggnadsverk, eller likvärdiga meriter från arbetslivet eller annan utbildning som i huvudsak motsvarar kursens innehåll (det är då rektor som validerar kursen).
Vid urvalet ska företräde ges till de sökande som har godkända betyg från gymnasieskolan eller kommunal vuxenutbildning på gymnasial nivå i:
- Konstruktion 1 för den nationella profilen Design och produktutveckling
- Webbutveckling 1 för den nationella profilen Informationsteknik utgång mjukvarudesign
- Programmering 1 för den nationella profilen Informationsteknik, utgång nätverksteknik
- Produktionskunskap 1 för den nationella profilen Produktionsteknik
- Arkitektur -hus för den nationella profilen Samhällsbyggande.
Så ansöker du
Under ansökningsperioden och om- och nyvalsperioden kan du göra din ansökan till det fjärde tekniska året via ansökningswebben.
Om du vill bli aktiverad som sökande vänder du dig till din studie- och yrkesvägledare eller till Antagningsenheten Sjuhärad.
När du skickar in din ansökan ska du/din skola också bifoga ditt gymnasieexamensbevis. Om du ännu inte avslutat din gymnasieutbildning ska du/din skola skicka in ditt gymnasieexamensbevis så snart du fått det.
Du ska rangordna utbildningarna i en ansökan till vidareutbildningen till det fjärde tekniska året. Det innebär att du söker utbildningarna i den ordning du önskar bli antagen till utbildningen. Blir du antagen till ett högre rangordnat val så stryks de utbildningar som ligger under i ansökan.
De fyra olika profilerna har olika nationella ansökningskoder:
- Design och produktutveckling – VIDEI
- Produktionsteknik – VIPRU
- Informationsteknik – VIINO
- Samhällsbyggande – VISAH
Om du vill lägga till val för vidareutbildning i form av ett fjärde tekniskt år till en skola som inte finns inom Sjuhärad gör du det också via ansökningswebben. Klicka på alternativet ”Sök annan utbildning utanför Gymnasieval Sjuhärads utbud” och fyll manuellt i vilken kommun, vilken profil och vilken skola du vill gå. Ansökan skickas till det antagningskansli som har hand om antagningen för skolan.
Om du har gjort en ansökan till någon av profilerna på Sven Eriksonsgymnasiet kan du se ditt slutliga resultat via ansökningswebben omkring 1 juli. Reservantagning påbörjas i början av augusti och fortsätter fram till 15 september.
Om du har gjort en ansökan till gymnasieskolor utanför Sjuhärad får du ett antagningsbesked av den gymnasieskolan eller antagningskansliet som har hand om ansökan.